26.4.14

Pääsiäismatka ChiangRaihin, osa 3: DoiTung


Maanantaiaamuna pakkasimme tavaramme, hyvästelimme kampuksen väen sekä Scottin perheen ja lähdimme paluumatkalle. Tai tarkemmin sanottuna lähdimme ajamaan vielä pohjoisempaan, DoiTungin vuorella sijaitsevaan kuningataräidin kehitysprojektiin. Marianne Järvinen on ollut siellä töissä parikymmentä vuotta kuninkaallisessa käsityöprojektissa suunnittelijana.

Olen halunnut tehdä tuon matkan jo kauan sitten, ja nyt vihdoin pääsin käymään Mariannen "kulmilla" - vaikkakin puoli päivää oli sinne aivan liian lyhyt aika! Seuraavalla kerralla aikaa pitää varata mielellään kaksi päivää - niin paljon siellä olisi nähtävää! Puhumattakaan Mariannen jännittävistä tarinoista hänen elämänsä varrelta!


DoiTung on vuori noin 40 km ChiangRain kaupungista pohjoiseen kohti Myanmarin rajaa. Linnuntietä olimme vain muutaman kilometrin päässä Myanmarin rajalta - tämän asian tajusimme vasta vierailumme jälkeen karttaa katsoessamme :)


Marianne kierrätti meitä ensin tehdasalueella: Näimme miten lanka kehrätään, kangasta kudotaan ja valmiit tuotteet tarkastetaan. Tehdassalin kangaspuiden naksutus oli hauska ääni... ja sukkulat suihkivat valtavalla vauhdilla päästä päähän.

Paikallinen rukki lattian tasossa
Sukkulasta näkyy vain vauhtiviivat
Marianne esittelemässä tehdasta ja kertomassa kankaan kudonnasta

Sitten kävimme katsomassa Saa-paperin valmistusta. Mulperipuun kuoresta tehdään massa, josta lopulta eri vaiheiden jälkeen kuivatetaan kaunista paperia.

Paperi kuivamassa auringossa

Seuraavaksi näimme keramiikkatehtaan - sekä työntekijöiden ruokatunnin viriketoimintaa ;) Todella mielenkiintoisia paikkoja kaikki, eikä lapsillakaan ollut tylsää! Alueella on myös kahvin paahtimo, jossa paahdetaan DoiTungin rinteillä kasvatettava kahvi! Siellä emme valitettavasti ehtineet käymään, mutta saimme myöhemmin kahvilassa maistaa DoiTungilla kasvatettua todella hyvää kahvia!Tehdaskierroksen jälkeen pakkauduimme autoon ja kiipesimme DoiTung-vuoren huipulle (korkeus 1398m) kuninkaalliseen puutarhaan. Kävimme syömässä herkullisen lounaan (jossa oli lisänä mm DoiTungin macadamia-pähkinöitä) ja sitten kohti puutarhan kukkia. Jo ruokalan edessä oli hämmästyttävä näky; valtava määrä punaisia ja valkoisia pelargonioita! Hetken käveltyämme näin portissa roikkumassa petunioita ja hieman myöhemmin krasseja! Näihin Suomen kesäkukkiin en ole ennen täällä törmännyt, ja Marianne kertoikin niiden menestyvän täälläkin vain vuoristossa talviaikaan, eli niiden kausi alkaa olla pian ohi :)

Pelargonioita
Kaunis ja erikoinen orkidea
Saga Suomen kesäkukkien / Thaimaan talvikukkien keskellä
Danielin valloittama kivi
Ja mitä Daniel edellä, sitä Lidia perässä :)

Puutarha oli todella kaunis, ja näimme mm puutarhassa jalostettuja, uusia orkidealajeja! Päivä oli todella kuuma, ja kävelyreissu paahteessa uuvuttava, mutta kukkaloisto oli upea!

DoiTungin mahtava kylmä macadamia latte maistui hikisen puutarhakierroksen jälkeen

Vuorella sijaitsee myös kuningataräidille rakennettu Doi Tung royal villa.
Sielläkään emme valitettavasti ehtineet käydä, jäi jotain nähtävää seuraavaankin kertaan ;)

Koko DoiTungin projekti on alunperin lähtöisin jo edesmenneen kuningatarisoäidin (nykyisen Thaimaan kuninkaan äidin) ideasta ja näystä. Alueella on kasvatettu opiumia ja siitä valmistettu huumetta, ja kunigataräiti halusi projektin kautta antaa ihmisille mahdollisuuden toisenlaiseen elantoon. Hänella oli myös visio siitä, kuinka lähes paljaaksi poltetut vuorenrinteet kasvaisivat jälleen puuta. Tällä hetkellä vuorilla kasvaa siis mulperipuita, kahvia, macadamia-pähkinöitä ym. Sadat ja tuhannet ihmiset ovat saaneet töitä sen kautta ja oppineet uusia tapoja viljellä maata. 
Mikäli englannin kieli on hallussa, suosittelen lukemaan lisää hänen aloittamistaan projekteista mm.vuoristoheimolaisten hyväksi. 

(Tässä esim wikipedian linkki Kuningatar-isoäidin sivulle)

Vuorelta lähdimme suoraan kotimatkalle kohti Bangkokia.. Meillä oli oikein mukava matka pohjoiseen! Kotona olimme vihdoin tiistaina iltapäivällä.. ja siellä meitä odottikin iloinen pääsiäisyllätys.. siitä lisää seuraavassa postauksessa! :)

LISÄÄ VALOKUVIA DOITUNGILTA: KLIKKAA TÄSTÄ! 
(avautuu uuteen ikkunaan)

Ei kommentteja: