13.11.05

Amazin Thailand - liikenne

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, niin myös täällä Thaimaassa
Se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa...

Haluan jakaa näitä pieniä elämän erikoisuuksia, joita matkan varrella tapaamme, teidän kanssanne. Osan asioista olemme kuulleet paikallisilta ihmisiltä, jotakin muilta läheteiltä, osan havainneet itse. Joitakin ajatuksia on löytynyt kirjoista (mm. Kaisa Pudaksen Hymyillään kun tavataan, faktaa ja fiktiota Thaimaahan tuleville suomalaisille). Joka tapauksessa, monenlaista mielenkiintoista asiaa täällä näkee ja kokee ja varmaa on se, että paljon on eroa kotimaahamme Suomeen...
(huom: "Toimitus" ei vastaa mahdollisista mielipide-eroista, joita itsekullakin on joka asiasta., puhumme siis vain omasta puolestamme!)


OSA 1: Liikenne

Aiemmin olemme jo todenneet, että liikenne Thaimaassa on vasemmanpuoleinen. Autossa tämä tarkoittaa sitä, että ratti on oikealla, vaihdekeppi vasemmalla, pyyhkijät ratin vasemmalla, vilkut oikealla puolella. Joskus risteykseen tullessa siis pyyhkijät käyvät vinhasti, satoi tai paistoi ... Hyvä muistisääntö, jonka Arto ystävällisesti antoi Tumpin noustessa ensimmäisen kerran auton rattiin on se, että kuljettajan tulisi olla aina keskiviivan (ei siis penkan) puolella tietä... Se on koitettu muistaa!

Varsinaisia liikennesääntöjä ei taida olla. Kukaan niitä ei ainakaan tiedä, tai jos niitä onkin, niitä ei kuitenkaan noudateta... Kaisa Pudaksen kirjassa oli hauska kuvaus liikennesäännöistä, joita eräs paikallinen oli hänelle kertonut:

"Norsut menevät aina ensin, sitten rekat, sitten isot autot ja viimeisenä pikkuautot. Mopoilijoita täytyy kuitenkin aina varoa ja jalankulkijoiden päälle ei saa ajaa."

Siinä siis ne tärkeimmät, noilla pääsee jo aika pitkälle...

 Mopoilijoita liikenteessä on todella paljon, ja ne puikkelehtivat välillä aika vaarallisen näköisesti liikenteen seassa vaihdellen kaistoja. Kypäräpakko on (ilmeisesti) vain kuskilla, ja välillä näkee koko perheen mopo-kuljetuksia, jossa isä ajaa, yksi lapsi hänen edessään, toinen takana, sitten äiti,jolla on selässä vauva... ja kauppakassit sarvissa ja koira etukorissa...

 Ruuhka-aikaan liikennevaloihin saattaa muodostua "uusia kaistoja", kun vanhat eivät riitä. Sitten reunimmaiset kaistat kulkevat penkalla ja keskimmäiset kaistat väistelevät vastaantulijoita... Näyttää alkuun varsin kaaoottiselta ja vaaralliselta, mutta sujuvuuden huomaa nopeasti..

Liikenteessä näkee ainakin täällä pohjoisessa paljon pick-up:eja, lava-autoja jos monenlaisia. Niiden kuormaus on myös aivan oma lukunsa. Tien päällä voi nähdä ihan mitä vain. Yhden lava-auton lavalta laskin eräänä päivänä 16 miestä istumassa, kolme oli vielä sisällä. Hedelmä- ja sementtikuormat ovat myös välillä "mielenkiintoisia"... Miten ihmeessä irtonaisia vesimelooneja voi olla valtava kukkurakasa auton lavalla? Ja kaikkia eläimiähän voi helposti kuljettaa lava-auton kyydissä.. (kts. kuva)

Liikenne Chiang Maissa on onneksi kuitenkin aivan toista kuin Bangkokin liikenne, ja ajaminen sujuu Tumpilta jo todella hyvin. Joten älkää peljätkö, ystävät hyvät, hyvin täällä pärjätään!

Ei kommentteja: