16.11.05

LOY KRATHONG

16. Marraskuuta, täydenkuun aikaan

 Sadekauden päättyessä ja talven kynnyksellä vietetään yhtä thai-juhlista, Loy krathongia.
Marraskuussa täydenkuun aikaan on thailaisen uskomuksen mukaan aika laskea vanhan vuoden synnit virran vietäväksi ja aloittaa perinteinen uusi vuosi puhtaalta pöydältä.

Tätä krathongin (krathong=lautta) laskeminen tarkoittaa. Marraskuun 16. päivä kaikki joet ja kanavat (jopa uima-altaat) täyttyvät pienistä banaanipuun rungosta valmistetuista lautoista, joita koristaa taidokkaasti origami-tyyliin taiteltu banaaninlehti reunus, erilaisia kukkasia, kynttilä, kolme suitsuketikkua ja kolikko. Kolikko on tarkoitettu lahjaksi veden jumalattarelle Mae Khong Klaolle. Mitä kauemmaksi krathong lipuu kaatumatta ja kynttilä palaen sen parempaa onnea se seuraavalle vuodelle tuo. Jos se taas kaatuu alkumetreillä niin sekin on hyväksyttävä kiitollisena ja on toivottava parasta.

Loy Krathongin aikana joka puolelta kaikaa yksi ja sama laulu. Ihmiset tanssivat sen tahdissa. Tässä sanat sekä thaiksi että erittäin vapaasti suomennettuna:

 wan-pen duean sip-sawng
nam gaw nawng dtem dtaling
rao tung-laai chai-ying
sanook gun jing wun loy kratong
loy loy kratong
loy loy kratong
loy krathong kan laew
khaw choen nawngkaew
awk maa ramwong
ramwong wan loy krathong
ramwong wan loy krathong
bun ja song hai rao sukjai
bun ja song hai rao sukjai
(vapaasti suomennettuna:)

Marraskuussa täysikuu loistaa
loy Krathong, loy krathong
Ja vesi on korkealla joissa ja kanavissa
Loy Krathong on täällä ja ihmismielet täynnä iloa
Olemme yhdessä kanavalla
Kaikilla oma krathong
Kun lähetämme sen matkaan, rukoilemme
Voimme nähdä paremman huomisen

(teksti:hieman muokattuna Bangkokin suomalaisista uutisista)
----

Kaikessa kauneudessaan nämä thailaiset juhlat pitävät sisällään surullisen tiedon: tämä kansa elää pimeydessä ja tarvitsee Vapahtajaa! Nostakaamme tänä iltana rukous Taivaallisen Isämme puoleen, että monet thailaiset voisivat löytää elämäänsä todellisen toivon, rakastavan Jumalan, jolle ei tarvitse rakentaa lauttoja, anoa sovitusta teoilla ja suorituksilla peläten seurauksia.

(Room 3:22-25) "Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta  mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi.

Ei kommentteja: