9.10.12

Syys-lokakuun ystäväkirje


Kesä Suomessa 

Edellisestä Suomessa olosta oli kulunut jo kaksi vuotta, joten innoissamme lähdimme matkaan kesäkuussa. Paljon mahtui noihin kahteen kuukauteen, ja silti jäi vielä monta asiaa tekemättä, monta kyläpaikkaa käymättä... Niin se aika vaan kuluu ihan liian nopeasti! Jokainen tapaaminen oli tärkeä, jokainen halaus tuntui hyvältä, kaikki vaihtamamme sanat arvokkailta.. Ihana tietää, että emme ole täällä yksin, vaan teitä on monta siellä, jotka kuljette matkaa kanssamme ajatuksin, rukouksin, varoin, käsitöin jne!
Olimme mukana juhannuskonferenssissa keskiviikosta sunnuntaihin Missioteltassa Kaakkois-Aasian pisteellä muiden lähettien kanssa vuoroissa. Siellä näimme onneksi monia teitä edes vilaukselta! 

Kuva Kristiina Raassina


Lapset osallistuivat seurakunnan leirille, ja saivat sieltä matkaansa monta arvokasta muistoa ja yhteistä hetkeä ystävien kanssa. Samoin tapaamiset serkkujen ja pikkuserkkujen kanssa sekä hetket ystävien kanssa olivat varmasti kesän huippuhetkiä. Kun täällä ei ystäviä juurikaan ole, ovat hetket Suomessa sitäkin arvokkaampia! Harva se päivä olivat Saga ja Daniel jossain kylässä, parhaana päivänä kolmessa eri kyläpaikassa!
Vietimme Sagan syntymäpäiviä useampana päivänä, juhlimme häitä, poimimme mansikoita, lauloimme torilla, ihmettelimme kaunista luontoa - ja sateisia kelejä, sekä vietimme aikaa ystävien ja läheisten kanssa. Ja siinähän se kesä kuluikin! 



Viimeisen Suomi-viikon vietimme Keuruulla Isossa Kirjassa lähettipäivillä. Isot lapset osallistuivat lähettilasten päiväleirille, ja Lidia oli läheisessä päiväkodissa muiden alle kouluikäisten kanssa. Nuo päivät olivat taas todella tärkeät meille kaikille. Ohjelmassa oli henkistä ja hengellistä virkistäytymistä, paljon rukousta ja viimeisenä kahtena päivänä myös koulutusta. Mahtava paketti kaikkinensa! Vertaistuki on virkistävää, niin meille aikuisille kuin lapsillekin! Monta uutta ystävää löytyi meille kaikille noiden päivien aikana. 



Harmiksemme Lidia sairastui seuraavana päivänä, vain muutama päivä ennen lentoa. Raju flunssa, korva- ja silmätulehdus kiusasivat. Saimme lääkkeet ja uskaltauduimme matkaan, vaikka tietysti lennot sairaan lapsen kanssa jännittivät. Lentopäivänä myös Kirsillä nosti kuumeen ja kurkku oli kipeä. Lensimme Kööpenhaminan kautta, ja siellä vaihtoterminaalissa puolenyön aikaan saimme kuulla, että jatkolento Bangkokiin oli peruttu. Tilanne oli aika kaaos, olimme väsyneitä ja sairaita ja kymmenen matkalaukun kanssa Kööpenhaminan kentällä keskellä yötä.. Lopulta kaikki sujui ”hyvin”, pääsimme metrolla SAS:in hotelliin nukkumaan muutamaksi tunniksi, ja aamulla aikaisin takaisin kentälle. Yölento vaihtui siis päivälentoon, jota olimme vältelleet, sillä 11 tuntia koneessa kaksivuotiaan vilkkaan neitosen kanssa on haastavaa yölläkin, saatikka sitten päivällä.. mutta onneksi Lidia nukkui pitkät päiväunet, ja pitkä matka lyheni siltä osin hieman. 


Lentokoneessa

Yllätys Kööpenhaminassa: Jatkolento Bangkokiin peruttu
Seuraavana aamuna muutaman tunnin unien jälkeen odotellaan paikallisjunaa asemalla, joka veisi meidät takaisin kentälle

Thaimaahan saavuttuamme sairastelimme viikonlopun kotona, ja sitten lapset aloittivatkin aherruksen koulunpenkillä ja Tuomo palasi töihin raamattukoulun toimistolle. 


Syksy matkoilla ja sairastellen 


Syksy on alkanut matkustelun ja sairastelujen merkeissä. Flunssaa, mahatautia, korvatulehduksia, kurkkukipuja ja kuumeiluja. Kaikenlaista on ollut. Nyt viimeisten kahden viikon aikana Dani on ollut sairaana useaan otteeseen, ja taas on lääkekuurit päällä. Muistakaa rukouksin, että taudit jo vihdoin hellittäisivät!! 

Sairaalan korva- nenä- kurkkuosaston vastaanotosta

Parin viikon maassaolon jälkeen oli vuorossa Kaakkois-Aasian lähettipäivät Phuketissa. Laskeskelimme kuluja, ja totesimme, että selvästi edullisinta matka on tehdä omalla autolla. Mutta aikaa siinä tosin kuluu! Menomatkan teimme viikonloppuna, joten jaoimme matkan kolmeen eri osaan: ensimmäisen yön olimme HuaHinissä, toisen Chumphonissa, ja kolmantena päivänä ajoimme perille Phukettiin. Näin päivälle tuli autossaistumista kolmesta seitsemään tuntia. 

yli 800 km ajomatkaan mahtui monenlaista näkymää

Päivät olivat hyvät, ja oli mukava tavata tuttuja ympäri Kaakkois-Aasiaa. Lapsia oli paikalla mukavat 14, joten leikit ja touhut sujuivat hienosti! Lastenhoitoon saimme kokkolalaisen perheen, jotka olivat muutamaa viikkoa aikaisemmin tulleet Thaimaahan viettämään välivuottaan. He olivat mahtava apu ja todellinen Jumalan lähettämä ihme meille kaikille lapsiperheellisille!

Lasten koulu ja ThaiSuKon ”uusi elämä” 


Saga tulossa koulusta, kuva raamattukoulun pihasta
 Saga ja Daniel aloittivat koulun heti kun saavuimme Suomesta. Phuketin viikko toi heti alkuun tauon kouluhommiin, samoin syyskuussa pidetty pidennetty viikonloppu. Varsinaista syyslomaa ei ole tiedossa, vaan tarpeen mukaan sovitaan opettajan kanssa vapaapäivistä. Muita oppilaita ei siis koulussa ole tänäkään vuonna. Sama opettaja jatkaa lasten kanssa, joka oli myös viime vuonna. 

Läksyjä..
Niin kuin aiemmin olemme kirjoittaneet, ThaiSuKon vuosia käytössä ollut rakennus kärsi tulvassa pahoin, ja Fida teki päätöksen lopettaa koulu ja luopua koulurakennuksesta. Se luovutettiin paikalliselle kumppanille, siis Thaimaan täyden evankeliumin seurakunnille. Hallitus vuokrasi rakennuksen raamattukoulun johtajan, Prathumin aloittamalle Hermon- seurakunnalle. Samalla myös Prathum perheineen muutti entisen koulun yläkertaan. Kesän aikana Hermonin porukka oli tekemässä remonttia, maalaamassa jne, ja kun palasimme Suomesta, oli seurakunta muuttanut uusiin tiloihin. Alakerrasta kaadettiin väliseiniä ja siihen tuli kirkkotilat. Entinen kirjasto palvelee pienten lasten hoitohuoneena, jossa on iso ikkuna sekä kaiutin, joten myös pienten lasten vanhemmilla on mahdollisuus seurata tilaisuuksia. Takapihan entisissä luokkatiloissa pidetään pyhäkoulua. 



Raamattukoulun muutokset ja tulevaisuus

Raamattukoululle suunnitellut muutokset on nyt kutakuinkin saatu päätökseen. Ohjelmat vaihdettiin vanhasta neljän vuoden ohjelmista lyhyempiin ohjelmiin. Tällä hetkellä on tarjolla vuoden ja puolentoistavuoden ohjelmat. Tässä yhteydessä koulutuksen tasoa nostettiin siirtymällä akkreditoituihin eli kansainvälisen tason täyttäviin ohjelmiin. Opintoja tullaan jatkossa tekemään yhdessä amerikkalaisen Global Universityn (GU) kanssa. Marraskuun alkuun on suunniteltu uuden lukukauden avaamista, joten nyt odotellaan uusia oppilaita. 


GU:n oppimateriaalia

Syksyn täyttää vanhojen oppilaiden opintorekisterin tarkastaminen. Haluamme muutaman vuoden sisällä sulkea vanhat opinnot, joten niille joilta opinnot ovat joskus jääneet kesken tarjotaan vielä mahdollisuutta saada todistus raamattukoulun nimissä. Jatkossa tutkintotodistukset tulevat suoraan Global Universitystä. 

Syksyn aikana Tuomon on tarkoitus myös vierailla seurakunnissa rohkaisemassa. Vierailut tapahtuvat pääsääntöisesti sunnuntaisin, joten innostamisen lisäksi vierailuihin kuuluu myös saarna. Raamattukoulutuksen perusta luodaan seurakunnissa ja jokaisella pitäsi olla mahdollisuus raamatunopiskeluun joko yksin tai ryhmässä. Seurakunnista sitten ne, jotka haluavat syvempiä opintoja tulevat jatkamaan raamattukoululle. Näiden vierailuiden lisäksi syksylle on tiedossa muutamia tapahtumia, joissa on tarkoitus jakaa yleistä infoa raamattukoulutuksesta. 

Tuomo kertomassa raamatunopiskelumahdollisuuksista eräässä srk:ssa

Lokakuun lopulle tuli vielä helluntailiikkeen hallituksen kokous. Kokous pidetään Uttaraditissa ja se kestää kaksi päivää. Kokous on näillä näkymin minulle viimeinen, sillä tammikuussa valitaan helluntailiikkeelle uusi hallitus. Tähän hallitukseen ei enää tule lähettiedustajaa, joten jälleen yksi lehti kääntyy historian kirjassa.

Lapsityöasiaa 

Viime keväänä Bangkokin läheteistä kerättiin pieni työryhmä pohtimaan lapsityön kehittämistä Thaimaassa. Kirsi on ollut mukaan tuossa ryhmässä ideoimassa ja järjestämässä ensimmäisiä lapsityöntekijöiden koulutuksia. Pilottikohteeksi otettiin Bangkokin alueen seurakunnat, ja toivottavasti asiaa saadaan laajennettua tulevaisuudessa myös muille alueille.
Ensimmäinen koulutus järjestettiin jo toukokuun lopussa, ja jatkoa seuraa. Jo tuossa koulutuksessa saatiin paljon positiivista palautetta siitä, että tarvetta on! Tuossa koulutuksessa varsinaisen koulutusosuuden piti lapsityön pitkäaikainen konkari atsaan Juraa Thanyathip- tiimin kanssa.

Kiitos- ja rukousaiheita:

Olemme kiitollisia...
kesä Suomessa oli mahtava! Saimme kerättyä voimia ja tavata rakkaita  
lasten koululuokan järjestyminen raamattukoululta

Rukousaiheita:
Raamattukoulun tulevaisuus, uudet opinto-ohjelmat 
 Terveyttä! Sairasteluita on nyt syksyllä riittänyt..
Tuomon matkat lokakuussa


Ei kommentteja: